Характерни черти на традиционните диети

Споделете тази статия

Д-р Уестън ПрайсД-р Уестън Прайс (1870-1948) е зъболекар от Кливланд, наричан още  ”Чарлз Дарвин на храненето”. Търсенето на причината за все по-влошаващото се състояние на зъбите и здравето на хората като цяло го отвежда в кътчета от света, откъснати и недокоснати от модерната цивилизация. Д-р Прайс изследва факторите, отговорни за перфектните зъби, на които се радвали хората от отдалечените, изолирани от цивилизацията ”примитивни” племена.

Изследванията на зъбите всред отдалечените общности дават удивителни, фантастични резултати – кариесът сред тези хора, независимо дали са швейцарци, ескимоси или африканци, е ПОД 1%! Там кариесът е изключение, докато при нас е рядкост да намериш здрав човек без кариеси. И това, забележете, са хора, които НЕ ходят на зъболекар, ядат скорбяла и сладко, НЕ си мият зъбите, не дъвчат дъвка Орбит и не пият флуорид!!!

Според общоприетите разбирания за кариеса, зъбите на тези хора отдавна трябва да са изгнили. При все това, както можете да ги видите на снимките в книгата му „Food and Physical Degeneration“ – най-хубавите естествени и здрави зъби, които някога съм виждал. Не само нямат кариес, но и зъбите им остават здрави до дълбока старост!

Изследванията му показват, че храненето на тези здрави хора варира – някои се хранят с растителна, други с животинска храна. Но общото между тях е, че живеят природосъобразно, храната им е в естествен вид и е добита в района в който живеят. Наблюденията му също така показват, че в мига в който тези здрави хора се докоснат до западните рафинирани храни и беразборен начин на хранене, зъбите им катастрофално се развалят (снимките са потресаващи).

В крайна сметка той заключава, че липсата на важни минерални съставки и витамини в съвременните рафинирани/консервивани храни и небалансираното хранене са причина за физически деформации и разваляне на зъбите.

Експедициите на Уестън Прайс

Д-р Прайс посещава отдалечени и дори напълно отделени от модерното общество кътчета на света като уединени селца в Швейцарските Алпи, Галски общества във Външните Хебриди, северноамериканските индианци и ескимоси, островитяните от Меланезийските и Полинезийсктие острови, африканските племена, австралийските аборигени, новозенландските Маори и индианците на Южна Америка.

Изследванията, които провежда по време на пътуванията си, го довеждат до идеята, че зъбният кариес, деформираните захапки, зле позиционираните и криви зъби и неатрактивния външен вид не са нищо друго освен пряко следствие на общия упадък на физическото здраве, дължащ се до голяма степен на силно изразен недостиг на хранителни вещества в модерния начин на хранене.

Храненето на примитивните племена

Диетите на здравите примитивни племена, които Д-р Прайс изследва, са доста различни на пръв поглед:

Красивата долина Lötschental на около 1600м надморското равнище.

В швейцарското селце, от където Прайс започва изследванията си, хората живеят основно с млечни продукти – непастьоризирано мляко, масло, сметана и сирене ; плътен ръжен хляб, месо то време на време, костен бульон, както и малко количество зеленчуци, които успяват да отгледат през кратките летни месеци. В тези селца децата никога не си мият зъбите. В интерес на истината когато Д-р Прайс  преглеждал децата видял, че зъбите им дори били покрити със зелена слуз, . Въпреки това едва 1% от всичките имали някакво зъбно заболяване. Децата джапали боси в бурните потоци, докато Уестън и жена му трябвало да носят вълнени палта заради студа. Детски заболявания практически липсвали , и докторът не открил нито един случай на туберкулоза в селото.

Галските рибари, обитаващи северозападните острови на Шотландското крайбрежие , не консумират каквито и да било млечни продукти. При тях рибата и овесът под формата на овесена каша и овесени питки, съставляват основна част от менюто. Рибешки глави, натъпкани с варен овес, както и кълцан рибешки дроб е традиционно блюдо, което се счита за много важно за подрастващите.

Диетата на ескимосите, съставена от риба, хайвер и морски животни, както и мас от тюлен и китова мас, позволява на жените ескимоси да раждат едно след друго здрави деца, без да изпитват каквито и да било здравословни проблеми или заболявания на зъбите.

Мускулестите ловци-събирачи в Канада, в блатистата степ край бреговете на Флорида, в Амазонската джунгла, в Австралия и Африка консумират основно дивеч и по-точно тези части от животните, които цивилизованото общество избягва – органи, жлези, кръв, костен мозък и най-вече надбъбречните жлези. След като животното бъде убито – една от първите задачи на ловците е да отрежат задбъбречните жлези заедно с прилежащата към тях мазнини да ги разпределят по равно. Индианците разкриват на Д-р Прайс, че консумацията на суровите органи ги предпазва от скорбут. Освен това се хранят и с редица зърнени култури, грудки, плодовете и зеленчуците, които успеят да съберат.

Африканските племена, отглеждащи едър рогат добитък, като Масаите, не приемат абсолютно никакви растителни храни – хранят се изключително с месо, мляко и кръв.

Островитяните от Тихия Океан както и новозенландските маори консумират основно морска храна – риба, акула, октопод, стриди, морски червеи – заедно със свинско и свинска мас, както и редица растителни храни (основно кокос, маниока и някои плодове)

Когато тези изолирани племена имат възможност да се сдобият с някакъв вид морска храна , те го правят – дори и индиансктие племена, живеещи нависоко в Андите. Тези племена оказват голяма почит на хайвера, който се намира в сушена форма дори в най-отдалечените селца в Андите.

Насекомите са друга традиционна храна навсякъде с изключение на Арктика.

Храните, които позволяват на хората от всяка раса от всеки климат да да са здрави, са цели, естествени храни – месо с мазнината си, органи, пълномаслени млечни продукти, риба, насекоми, цели зърна, грудки, зеленчуци и плодове – не измислиците на хранителната индустрия – бяла захар, рафинирано брашно, както и гранясали химически изменени растителни мазнини.

Общи характеристики на различните традиционни диети

Изследвайки хранителните навици на различните примитивни племена, Уестън Прайс откроява 11 характeрни елемента, присъстващи в храненето на всяко от изследваните населения. Нека ги разгледаме:

1. От диетите на здравите неиндустрилизирани племена отсъстват рафинираните и денатурирани храни като рафинирана захар или царевичен сироп; бяло брашно; консервирани храни; пастьоризирано, хомогенизирано, обезмаслено или нискомаслено мляко; рафинирани (преработени) или хидрогенирани растителни мазнини ; протеини на прах; изкуствени витамини или токсични добавки и оцветители

2. Всички традиционни култури консумират някакъв животински протеин и мазнина – от риба или други морски животни; от водни и сухоземни птици; от сухоземни животни; от яйца; мляко и млечни продукти; от влечуги и насекоми.

3. Примитивните диети съдържат поне 4 пъти повече калций и други минерали и ДЕСЕТ пъти повече мастно-разтворими витамини (А, Д и К) от животински мазнини в сравнение с типичния за американците начин на хранене. (виж Таблица 1 по-долу)

4. Във всички традиционни култури някои животински продукти се консумират сурови (черен дроб, очи)

5. Примитивните традиционни диети имат богато на ензими съдържание, идващо от суровите млечни продукти; суровото месо и риба; суровия мед; тропически плодове; студено пресовани мазнини ; вино и не пастьоризирана бира; както и естествено запазени, лакто-ферментирали зеленчуци, плодове, напитки, меса и подправки.

6. Семената, зърнените и ядките биват накиснати, оставени да покълнат, да ферментират или естествено подквасени, за да бъдат неутрализирани естествените анти-нутринети (анти хранителни вещества), които са част от тези храни, като фитиновата киселина, ензимни инхибитори, танини, сложни въглехидрати.

7. Общото съдържание на мазнини в традиционните диети като част от калориите варира 30% до 80%, но едва 4% идват под формата на полиненаситени мастни киселини естествени съдържащи се в зърнените, бобовите, ядките, рибата, животинските мазнини и зеленчуците. Останалата част от калориите, идващи от мазнини, се разпределя почти по равно между наситени и мононенаситените мастни киселини.

8. Традиционните диети съдържат почти еднакви количества от есенциалните омега-3 и омега-6 мастни киселини. (Само за справка – модерните диети съдържат 5 : 1 = n-6 : n-3 в най-добрият случай и 25 : 1 = n-6 : n-3 в общия случай)

9. Всички примитивни диети съдържат някаква сол

10. Традиционните култури консумират животински кости, обикновено под формата на богати на желатин бульони от кости

11. Традиционните култури се грижат за здравето на бъдещите поколения като осигуряват специална богата на хранителни вещества диета за бъдещите родители, бременните жени, както и растящите деца; планират времето между ражданията, както и учат младите на принципите на правилния начин на хранене.

Сравнителни таблици

Дадената по-долу таблица илюстрира по-високите в пъти абсолютни стойности на витамини и минерали, съдържащи се в храната, консумирана от примитивните населения, която Уестън Прайс изследва.

Характерни черти на традиционните диети

*Не е дадено
1. Минерали: Ca=калций, P=фосфор , Fe=желязо, Mg=магнезий, Cu=мед, I=йод

2. Мастно разтворимите витамини включват витамините A,D,E,K. Водоразтворимите витамини включват витмаините от В групата (фолат, пантотенова киселина, тиамин, рибофлавин, ниацин, B6, B12) и витамин C

От таблицата се вижда, че приемът на отделните минерали е от 2 обикновено до 5-6 пъти, а в някои случаи до 20 и дори до 50 пъти по висок минералния прием на средностатистическия американец. Примът на водоразтворимите витамини също е доста по-голям, а този на мастниразтворимите е над 10 пъти по-висок.

В практиката си Д-р Прайс е открил, че заболяванията и патологията на зъбите, захпката и устната кухина като цяло е един от първите симптоми на дегенрацията на общото здраве на човек. При много от пациентите в зъболекарския му кабинет денталните проблеми почти винаги били придружени с един или повече от маркерите на общия упадък на човешкото здраве – високо кръвно налягане, артрит, хиперунсулинизъм, диабет, сърдечносъдови заболявания …

Като пълен контраст на това Уестън Прайс документира правилните черти на лицата, правилните и здрави захпки и практически лишените от каквито и да било заболявания по зъбите членове на примитивните племена. Таблицата по-долу показва сравнителен анализ на случаите на кариес на 100 души между примитивните хора, хранещите се според традициите си, и тези, вече станали част от модерното общество напълно приели модерния начин на хранене и живот.

Сравнение между членовете на притивните племена и модернизираните такива по отношение случаите на поява на кариес

От таблицата е видно, че в днешни дни имаме между 10 и 20 пъти повече случи на кариес в сравнение с хоата, хранещи се така, както са се хранели предците им поколения наред.

Процентно сравнение на кариеса сред "примитивните" и модерни хора

Яжте истинска храна

Примитивните хора са се хранили простичко, но в никакъв случай не са били прости. В менюто им няма да открием нито пици, нито пасти, торти, хамбургери, вафли или кроасани. В същото време всеки един от се намира в много по-добро здраве от повечето цивилизовани люде.

Интересен факт е да се отблежи обаче, че състояния и заболявания като високо кръвно налягане, високи триглицериди, хиперинсулинизъм, диабет, рак, атеросклероза, инфаркт, инсулт, артрит, подагра и т.н. твърде познати и широко разпространени сред модерното общество, са напълно непознати за членовете на примитивните, неиндустриализирани общества.

Котешкият експеримент на Франсис Потенджър

Франсис М. Потенджър младши е лекар, който успешно е прилагал принципите на Уестън Прайс при лечението на респираторни заболявания, като туберкулоза, астма, алергии и емфизем. В санаториума си в Монровия, Калифорния, той давал големи количества черен дроб, масло, сметана и яйца на възстановяващите се пациенти. Подобно на Прайс, Потенджър също бил изследовател. Той замисля експеримент, в който в продължение на 10 години храни една група котки само със сурово мляко и сурово месо, докато други получават същото, но сготвено и пастьоризирано. Резултатите са потресаващи – поколенията на хранените с готвена храна котки придобиват всички „човешки болести“: сърдечни проблеми, нарушения в зрението, слаба активност и възпаления на щитовидната жлеза и пикочния мехур, артрит и възпаления на ставите, възпаления на нервната система с парализа и менингит. Прочетете повече за този експеримент.

Чудото със зъбите на Самуил

На около 20-24 месечна възраст, по зъбите на синът ми, Самуил започнаха да се появяват петна, а самият им цвят започна да се променя – да покафеняват, особено по краищата. Емайла стана ронлив и от краищата на зъбите се чупеха парченца. Заведохме го на зъболекар, който установи начални кариеси по предните зъби. Каза, че било генетично и трудно може да се промени нещо. И наистина, баща ми на 40 години вече носеше протези, аз също. Жена ми също има лоши зъби и протези. И е логично при такова наследство и събите на детето да се развалят. Но точно заради това реших да не оставям така нещата. Започнах да се ровя за информация и така попаднах на изследванията на д-р Уестън Прайс. Изчетох книгата му, приложих диетата и препоръките му и се случи медицинско чудо, в буквалният смисъл на думата! Ето цялата история.

Следва продължение…

 

Print Friendly, PDF & Email

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *