Излекуван кариес

Споделете тази статия
Излекуван кариес
Възможно ли е това? Толкова невероятно ли звучи?Когато Хипократ е казал: „И нека храната бъде вашето лекарство, а вашето лекарство – вашата храна”, той е имал впредвид точно това, буквално – „Нека храната да бъде лекарството за вашата болест!”
Толкова дълбоки корени са пуснали някои убеждения в нашето съзнание, че ние често отказваме да приемем очевидните истини и предпочитаме да робуваме на догми.
Може ли кариес да оздравее без зъболекарска намеса?
Пломбите и пробиването на зъбите ли са единствената алтернатива за развалените ни зъби?

Чуйте нашата история и преценете сами:На около 20-24 месечна възраст, по зъбите на Самуил започнаха да се появяват петна, а самият им цвят започна да се променя – да покафеняват, особено по краищата. Емайла стана ронлив и от краищата на зъбите се чупеха парченца.Заведохме го на зъболекар, който установи начални кариеси по предните зъби. Каза, че било генетично и трудно може да се промени нещо. И наистина, баща ми на 40 години е бил със зъбни протези, аз съм на същото положение, жена ми също има лоши зъби и протези.

Но точно заради това решихме да не оставяме така нещата, да направим нещо. Започнах да се ровя за информация и попаднах на изследванията на д-р Уестън Прайс* и последвах препоръките му. Закупихме машина за домашно производство на кълнове и започнахме да даваме на Самуил всеки ден салата от поникнал слънчоглед и люцерна, омега комплекс (ленено олио), ядки и козе сирене. Но забележете – козето сирене е правено у дома от НЕПРЕВАРЕНО и НЕПАСТЬОРИЗИРАНО мляко, добито в нашия район, което загряваме до макс. 40 градуса за да запазим всички ензими!

След 8 месеца месеца петната изчезнаха и зъбите станаха отново бели, а отчупените краища се регенерираха!!

Ето още една снимка в близък план. Забележете, че отчупените краища на предните горни зъби са се регенерирали само за 8 месеца! За съжаление не съм се сетил да направя специално снимки на зъбите му в близък план, тези ги намерих в албумчето му. След още година нямаше и следа тези зъби да са били някога с отчупени краища!
Не сме ползвали никакви лекарства и зъболекар. Детето не консумира месо и захарни изделия, нито изделия от хибридна пшеница (заместваме с качамак и домашно приготвян ръжен хляб). Не пие хлорирана или бутилирана вода (у дома сме на водозахранване от кладенец).

Случаят беше засвидетелстван от специалист-стоматолог, който го прегледа преди и след „лечението”. Той самият бе удивен и каза, че такъв случай не е имал в практиката си.

В интерес на истината трябва да кажа, че покрай тази статия много хора, чиито деца имат кариес, приложиха начина на хранене, който прилагахме на Самуил, но без успех. Което показва, че тайната не е само в храненето. Има и други фактори, които другите явно не спазват, като разделно хранене, ходенето гол и бос, многото движение, изхождането в клекнала поза (тоест пълно изчистване на дебелото черво, което също влияе на зъбите, както ще видите по-долу), позитивната нагласа и др.

Затова вярвам, че методът, който сме използвали да излекуваме зъбите на Самуил се нарича „правилен живот“. Не точно правилно хранене или нещо конкретно, а просто всичко заедно е оптимално природосъобразно. И знам, че това е единственият начин човек да бъде здрав. Никое хапче или специална диета не са трайно решение.

Тук искам да вмъкна някои детайли, които са важни, но хората ги пропускат:

1. Ходенето гол и бос. Той е гол, навън на открито, всеки божи ден през лятото. Чувства се естествено така и щом се стопли времето сам сваля дрехите (слава Богу, тук няма кой да го гледа с неразбиране и осъждане).
Майка и баща ми разказват, че навремето всичките деца на село са ходели през лятото боси и почти голи – само с една препаска (гащи не е имало). Босото ходене е МНОГО важно за здравет. Отделете време да видите този кратък филм и ще разберете защо.

Да не забравяме, че кожата е най-големият орган в тялото и е сходна с листа на растение – тя диша, попива, синтезира витамини, зарежда ни с прана, отделя ненужните вещества. И подобно на растенията тя си върши работата, само когато е открита и дишаща.
Като кажем отделителна система всеки си мисли за бъбреците и червата. Но знаете ли, че всъщност кожата е най-големият отделителен орган на тялото.  Излагането й на открито й позволява тя да диша и да отделя. Причината хората в северните държави да живеят най-малко е, че в  по-голямата част от годината са облечени и тялото им не може да  изхвърля токсините през кожата. Така че, ходенето гол не е за пренебрегване.

Краката ни свързват с нашата майка – Земята. Енергийните корени на тялото през босите крака се спускат надолу и обменят енергия с нея. Сега се сетете колко деца около вас ще видите да тичат голи и боси, особено пък в детските градини…

2. Оптимално хранене. Сиренето, което му квасехме коренно се различава от това в магазина. Нашето е като гума и е от мляко, прясно издоено, непастьоризирано, от кози пасящи в района около нас, което също е важно. Уестън Прайс, изследвайки примитивните нации, установява че всички със здрави зъби се хранят с храна добита около тях. Водата, която Самуил и всички пием е от кладенец, т.е. пак е „местна“. Част от храната също е от нашата градина. 80% от храната му е сурова, в непреработен вид и съдържа много фибри и ензими – качамак, овесени ядки, които само се накисват във вода, домашен хляб от едро смляно зърно, кълнове, суров грах, бамя, домати, черници, череши, ябълки, грозде и салати според сезона – направо от градината. Освен това Самуил се храни стриктно разделно.
3. Bитамините К и D са два много важни витамина за здрави зъби. И двата се произвеждат в тялото… но само, когато то работи както трябва.

Начинът по който днес израстват децата, в яслите и детските градини разрушава здравето и зъбите им. Те са лишени от пълноценен досег с естествените природни сили – слънце, вода, земя. Там пият хлорирана или бутилирана вода и ги хранят с мъртва готвена храна, която е  лишена от ценни витамини и ензими.  Топлинната обработка унищожава всички ензими в нея и я прави киселинна и нарушава алкалния баланс на тялото (храната трябва да бъде 60% алкална (плодове, зеленчуци) / 40% киселинна (готвена), ето повече по темата). Неспазване принципите на разделното хранене натоварва младият организъм и нарушава баланса в него. Всичките тези неща водят до отслабване на здравето, а оттам и до разрушаване на зъбите.

Детето трябва да бъде изложено на слънце, цялата му кожа, не просто ръцете и лицето, поне за час на ден, и да е босо, за да обменя правилно енергията си със Земята.

Зеленчуците, разбира се, сокове, пресни салати, кълнове, коприва, череши, каквото ви даде природата да са в менюто му. Да се избягват чуждестранни плодове и зеленчуци. Не само че те са престояли седмици по кораби и камиони и са енергийно празни, но и се берат зелени и нямат никаква стойност за тялото.
4. Неизползване на пластмаса. Не сме давали биберон на Самуил, храната и водата ни се съхраняват в стъклени и керамични съдове. Дори каната ни за топлене вода е стъклена. Нямаме и не ползваме детски пластмасови чашки и чинии. Наскоро бе открито, че бисфенола, който се съдържа в пластмасите уврежда детските зъби. Ето повече за това.

Нещата, които изброих и препоръчах по-горе звучат абсурдно за мнозина родители. Но не намирате ли, за още по-абсурдно, че днес в модерния 21-ви век над 80% от децата в България са с развалени зъби? ??

Людмил


* – Няколко думи за Уестън Прайс: книгата му „Nutrition and Physical Degeneration“ е мащабно (вероятно най-голямото досега) проучване на зъбното здраве всред различни нации, подробно документирано със снимки, статистики. В нея има реални решения за лекуване на кариеса.д-р Уестън Прайс, лекар и зъболекар е обиколил голяма част от света и е изследвал зъбите на различни изолирани общности. Живял е в планински селища в Швейцария, сред ескимосите, индианците, австралийските аборигени, различни африкански племена, в Перу и къде ли не още.

Изследванията на зъбите им дават удивителни, фантастични резултати – кариесът сред тези хора, независимо дали са швейцарци, ескимоси или африканци, е ПОД 1%! Там кариесът е изключение, докато а при нас е рядкост да намериш здрав човек без кариеси. И това, забележете, са хора, които НЕ ходят на зъболекар, ядат скорбяла и сладко, НЕ си мият зъбите, не дъвчат дъвка Орбит и не пият флуорид!!!

Според общоприетите разбирания за кариеса, зъбите на тези хора отдавна трябва да са изгнили. При все това, можете да ги видите на снимките в книгата му – най-хубавите и здрави зъби, които някога съм виждал. Не само нямат кариес, но и зъбите им остават здрави до дълбока старост!

Изследванията му показват, че храненето на тези здрави хора варира – някои се хранят с растителна, други с животинска храна. Но общото между тях е, че живеят природосъобразно, храната им е в естествен вид и е добита в района в който живеят. Наблюденията му също така показват, че в мига в който тези здрави хора се докоснат до западните рафинирани храни и беразборен начин на хранене, зъбите им катастрофално се развалят (снимките са потресаващи).

В крайна сметка той заключава, че липсата на важни минерални съставки и витамини в съвременните рафинирани/консервивани храни и небалансираното хранене са причина за физически деформации и разваляне на зъбите.

Неговите изследвания показват и още един удивителен факт – зъбите се лекуват с правилна диета. Да, кариесите изчезват, гниенето престава.

Във връзка с това ви предлагам да гледате няколко филмчета представящи изследванията му, истинската причина за кариеса и как да го лекуваме:

Print Friendly, PDF & Email

2 thoughts on “Излекуван кариес

 • 22/04/2022 в 12:47
  Permalink

  Благодаря за съдържателната статия и представената информация.
  Бих искала да знам, дали здравето на вашите зъби се подобри след като сте променили вашия начин на хранене?
  Моят опит със здравето на зъбите показа, че храненето е важен фактор , но и правилното почистване на зъбите и междузъбните пространства са от голямо значение. Състоянието на моите зъби се подобри след като подобрих чистенето на зъбите, добавих конци и професионално почистване на зъбен камък. Преди това може би 10 години се хранех с пълнозърнести и необработвани храни. Но правилното почистване и грижа в съчетание с добър зъболекар ми помогнаха да нямам нов кариес от 2007 година до сега.

  Отговор
 • 04/05/2022 в 06:40
  Permalink

  Здравей, много се радвам, че те срещнах! Искам да ти споделя опит относно кариес при дъщеря ми. Като бебе и приготвя прясно изцедени сокове(най-вече морков с ябълка) и задължително два пъти риба. И…!! О. кариеси!!! С🙄След години попаднах на статия, че млечните зъбки са меки и плодовите киселини ги разяждат. Не знам доколко може да навреди, но аз бях стриктна със сроковете всеки ден. Има резон. Хубав ден ти желая! И наистина те харесах💝

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *