Защо японците пазят традициите си? И защо ценят нашите?

Споделете тази статия

Реших да напиша това, след като говорих с приятел живял в Япония. Той ми разказа как по удивителен начин там се преплитат древни традиции от времената на самураите със ултра-модерен живот в 21-ви век.
След разговора започна да ми става ясно, защо японците са не само най-дълголетната нация на Земята, но са най-добре развити като интелект и култура. По-рано писах как в Япония възпитават децата си без наказания, и така творят своето бъдеще.

Замисляли ли сте се, защо японците уважават нашите традиции, учат български език, учат се да свирят на гайди, на кавал, дори играят хора и пеят български народни песни?

Та те имат коренно различна култура, религия, път на развитие. Защо точно японците, а не примерно датчаните или французите?

Ще ви кажа какво аз мисля – те са нация, която разбира смисъла на традициите и затова ги цени. Достатъчно разумни са да знаят, че неща, доказали се през вековете като здравословни и добри не бива да се изхвърлят с лека ръка. Затова имат погледа да видят богатството и на нашите традиции.

Въпросът е ние виждаме ли го?

Какво сме загубили ние, българите, отричайки се от най-здравословните си традиции, включително и църковните пости, в името на модерната европейска култура? Прегледайте тези сравнителни образи и може би ще си отговорите сами…

Print Friendly, PDF & Email

One thought on “Защо японците пазят традициите си? И защо ценят нашите?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *