Каква е връзката между тоалетната и вашето здраве?

Споделете тази статия

„Ами… не виждам връзка“ – ще отговорят повечето от вас.

И наистина, като заговорим за здраве, всеки се сеща за здравословно хранене, йога, специални диети, хранителни добавки, минерали, разни уреди за пречистване, озониране и т.н.

Ала хрумвало ли ви е, че здравето зависи не само от храните, влизащи в тялото Ви, а и от това… как излизат?

Работата е в това, че съвременната тоалетна-стол е така конструирана, че блокира краят на дебелото черво и не позволява пълното му изпразване. Причината е, че когато сме седнали, ректумът е сгънат. Това причинява цял куп заболявания.

Представете си – слагаш качествени сухи дърва в печката, а тя пуши и не топли. Защо? Защото комина е запушен със сажди, пушека не излиза свободно навън. Същото е и с вашият дом – „тялото“ и „комина“ му – дебелото черво. Koгато сте седнали на тоалетната, то не може свободно да извежда отпадъците навън, и колкото и качествена храна да ядете. Така тялото се трови от задържаните токсини в дебелото черво.

Ще ви го обясня нагледно:

В седнала поза ректалният проход е стегнат с пуборектална примка и на всичкото отгоре е сгънат, като прегънат градински маркуч. Това прави проходимостта по-трудна, изисква се напъване, което докарва хемороиди и деформации на аналния канал, а дебелото черво не може да се изчисти напълно. Освен това, при дефекация в седнало положение НЕ СЕ затваря добре илео-цекалната клапа, която отделя тънките черва и дебелото черво, в резултат на което в тънките черва проникват обратно отпадъци и токсични бактерии, което води до възпаление, колити и др.

Kaкво точно е илео-цекалната клапа?

Това е клапа, разделяща тънките черва от дебелото черво. Предотвратява навлизане на токсични отпадъци от дебелото черво обратно в тънките черва. Ние обаче сме така устроени, че за да работи тя има нужда от подкрепата на бедрата, по време на дефекация, за да се затвори плътно и не пропуска. Когато сме седнали на тоалетната, тази подкрепа липсва и от дебелото черво навлизат отпадъци и токсини в тънките черва, замърсявайки ги и предизвиквайки инфекции.

Съвременната WC тоалетна-стол е изобретена само преди два века в Англия, от дърводелец и тръбопроводчик, и двамата без елементарно понятие от човешка физиология. Но „порцелановият трон“ бързо навлязъл в употреба, тъй като седящата стойка изглеждала по-достойна от клекналата – по-прилягаща на аристократи и царе.

Скоро след въвеждането в масова употреба на „Новият трон на царя“ се появили редица непознати дотогава чревни заболявания, като болест на Крон, колит, апандисит и др. (ето повече подробности). Или, както преди 2000 години великият Хипократ е казал:

„Всички болести започват от червата“

Да видим сега кое е правилно

1. Изхождай се клекнал(а). При клякане, торсът ляга върху бедрата, вътрешните органи, участващи в дефекацията, се рaзполагат правилно, червата са подкрепени и притиснати от бедрата, ректумът е освободен, илео-цекалната клапа е затворена и дебелото черво може да се освободи напълно от съдържанието си. От зората на човешкия род хората са го правели така. И днес децата от всички култури инстинктивно приемат това положение на тялото за да се облекчат.

2. Ходи по голяма нужда само когато имаш силен позив. Позивът задейства автоматичен рефлекс, наречен парасимпатичен и контракциите изчистват напълно червата, без нужда от напъване, също както при уринирането (ти не се напъваш за да уринираш, нали?). Но когато позивът липсва или е слаб се налага напъване, което изпразва само ректумалилаво на картинката), a сигмуидното черво (в синьо на картинката) остава неизчистено.  Не е за чудене, че 80% от рака на дебелото черво се открива именно там.

3. Не бързай да ставаш! Правилната дефекация изисква търпение. След изпразването на ректума, в сигмуидното черво остават отпадъци. За да бъдат изхвърлени и те, перисталтичните вълни на дебелото черво трябва да ги изтласкат към изхода. Това отнема време, понякога 10-на минути. Когато и сигмовидното черво е напълно изчистено се усеща специфично чувство на приятна лекота в корема.

4. Не отлагай позиви за дефекация! Много хора, още от детството,  имат навик да се стискат и отлагат ходенето по голяма нужда за по-удобно място или време. Някои дори стискат цял ден, защото не желаят да ползват тоалетни извън дома. Това може да има опустошителни последици за здравето ти!!!

Човекът изглежда е единственото същество на Земята, което съзнателно поврежда собственото си тяло и така съкращава живота си с болести и страдания. А всичко е толкова просто, както се пее в онази песен

5. Окей, убеди ме. Какво да правя от сега нататък? Най-доброто решение е да смените тоалетната у дома с клекало. Ако това е невъзможно вариантите са да преработите толетната си за клякане. Ето няколко варианта:

Станалите модерни напоследък столчета за тоалетна не вършат работа по простата причина, че тежеста на торса НЕ ляга върху бедрата и илео-цекалната клапа не се затваря. А това, както писах по-горе, води до замърсяване на тънките черва и непрекъснати възпаления…

За по-подробна информация посетете сайта http://squat.beinsa.info

Print Friendly, PDF & Email

2 thoughts on “Каква е връзката между тоалетната и вашето здраве?

 • 04/06/2019 в 18:01
  Permalink

  Аз също усещам как при изхождане част остава вътре в червото. Наистина човек трябва да се замисля за всичко как му влияе и т.н. Блаегодаря за информативната статия.

  Отговор
  • 05/06/2019 в 05:48
   Permalink

   Роси, нещата винаги са били много прости. Природата е отредила кое как да става, но човекът е решил, че е по-мъдър от нея и ще прави нещата по своему. Затова боледува, затова не може да доживее и половината от отредения му живот. Но иначе се нарича разумен…

   Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *