Паразитите – неканени гости в човешкия организъм

Споделете тази статия

Да, повечето от вас вероятно биха казали така. “Не, аз нямам паразити! Аз си мия ръцете преди хранене и нямам домашни любимци! Никакъв шанс, тези чудовища да живеят в тялото ми!”

Да, ама не.

Случи се така, че миналото лято, докато аз и синът ми бяхме на почивка се заразихме с някакви чревни паразити,

Разбира се, първото нещо беше да пусна в лаборатория проби за паразити. НИЩО – резултатите излязоха негативни.  Вторият тест също бе негативен, въпреки, че гадинките се виждаха дори с просто око.

Започнах да се ровя по нета и установих, че

фецес тестовете, които се прилагат у нас могат да засекат едва 6 вида от над 100 вида паразити! За да бъдат открити поне част от останалите, трябва да се направят още и ДНК тест за наличие на паразити, проба от слюнка, серологичен кръвен тест, изследване на кръвна натривка, ендоскопия / колоноскопия

Както се досещате, тези тестове никой не ги прави, защото са специализирани и скъпи. И така шансът да бъдат открити паразитите е минимален.

Наложи се да се лекуваме с подръчни средства и четене из нета. А там установих стряскащи факти: според експертите на СЗО (Световната здравна организация) 9 от 10 души по света, са заразени с паразити.

Дори и в най-развитите европейски страни, хелминтите и болестите причинени от паразитни червеи – глисти (хелминти), поразяват всеки трети жител. Възрастни и деца, мъже и жени, богати и бедни – никой не е застрахован от заразяване с паразити.

Като заговорим за чревни паразити, всеки си мисли, че тях ги има само в страните от Третия свят. Всъщност, има ги и в най-развитите страни, точно защото хората там си мислят, че като имат висока хигиена са неуязвими и няма нужда да се чистят от паразити.

Може да звучи налудничаво всичко, което ви казвам, но за нагледност ще ви цитирам едно изследване извършено в Полша. От 92 пречиствателни станции в страна взимат по 36 различни проби от градската канализация (отпадните води от тоалетните). След това ги изследват за паразити и откриват, че 99% от пробите съдържат яйца от човешки чревни паразити, и то в голямо количество!!!

Какво показва това? Че жителите на градовете са масово заразени с чревни паразити, без да знаят това, и през тоалетната яйцата на паразитите попадат в канализацията. Живеят си хората, заразяват се едни-друг, и хабер си нямат кой живее в телата им….

За съжаление липсват подобни изследвания за останалите страни в Европа, но предполагам резултатите ще са сходни. Така, че имаме налице една тиха епидемия, за която не се пише, не се говори, няма превенция и хората не се образоват.

Паразитите си подсигуряват безкрайно прераждане в тялото ви

Снимка на тения в червата на човек. Тя снася по 200 хиляди яйца дневно.

Например, остриците излизат нощем навън и снасят яйцата си около ануса. Тенията пък снася дневно около 200 хиляди микроскопични яйца, които се изхвърлят с изпражненията. Бърсането с тоалетна хартия НЕ ГИ ПРЕМАХВА и те полепват по долното бельо и чаршафите (ето защо хигиенично е миенето с вода, а не бърсането с тоалетната хартия). От бельото яйцата полепват по ръцете, попадат под ноктите, оттам в храната, устата и… вие отново се заразявате – кръгът се затваря – отново и отново, години наред. А може да заразите и други, без да знаете.

А помислете само – всеки, който работи с храна, било в хранителна фирма, ресторант, фирма за закуски и др. би могъл да има чревни паразити и без да знае да ги предава на други хора.  Само едно яйце е достатъчно да се зарази човек! Да, тези работници по закон минават тест за паразити, преди да ги вземат на работа. Но със стандартния фецес тест, както писах по-горе, шансът да ги открият е минимален.

В действителност, повечето от нас биват заразени с паразити в даден момент от живота си, без дори да знаят – чрез консумиране на заразена храна или вода, недостатъчна топлинна обработка на месо или риба, неизмити плодове и зеленчуци или от влизане в контакт с микроскопични физическа яйца върху повърхности. Един заразен човек може лесно да предаде яйца на околните. Микроскопични яйца често присъстват на дръжки на врати, мобилни телефони, масите на ресторанта, по домашните любимци. Безконтролното размножаване на уличните кучета след 1990-та година доведе до бум в заразите от кучешка тения (Ехинококоза). В момента България е на първо място по заболеваемост от кучешка тения в ЕС, като надвишава няколко пъти регистрираните случаи в останалите страни. А това е едно доста опасно за човека паразитно заболяване.

Епидемиолозите са наясно, че повечето от хората са носители на едни или други паразити: от тенията, която достига дължина 10 метра, до най-малките организми, които са видими само под микроскоп.

Но за това не се говори. Няма превенция. Няма образование.

Всъщност държавата е напълно абдикирала по въпроса – не само липсва превенция и просвета за паразитите, но от години няма противоглистни препарати по аптеките. За това се заех да се образовам по въпроса. Научих доста неща: паразитите са специалисти по прикриване. Те, разбира се, не искат да бъдат открити и убити. Затова могат с години да се спотайват нейде из тялото ви, без въобще да усещате нещо. Но, отпадъците и веществата, които те отделят са отровни и причиняват добре познати болести:

Ала на никой доктор не му хрумва, че проблемите на пациента са причинени от паразити. Предписват хапове за мигрена, хапчета за сън, хапчета за запек, кремове за акне, за косопад, за артрит и прочие. Но не премахват причинителя. Даже не им хрумва кой е причинителя.

А те, паразитите, както казах, са стотици и повечето лаборатории могат да откриват само няколко вида. Много паразити са местни – противно на общоприетото мнение, не е нужно да ходите „в чужбина“, за да ги прихванете.
От тения до Protozoa, тези неща могат да причинят всякакви поразии в тялото, но никой не ги търси. Ако си стоят затворени в червата, избавянето от тях е сравнително просто. Но ако вече са мигрирали от червата в тъканите, възниква съвсем нов набор от проблеми.
Паразитите могат да пътуват с кръвния поток и да стигнат всяка точка на тялото. Могат да включват и изклюват хормоните, да неутрализират ензимите, да причинят запек или диария, тревожност, безсъние, болки в ставите, главоболие, смущения в храносмилането, проблеми с нервите и мускулите, косопад, кожни болести и въобще каквото ви хрумне. Крадат ценни вещества от кръвта, създавайки постоянен дефицит, което само по себе си ще наруши телесните функции и процеси. Предизвикат анемия и други проблеми, като се хранят с кръвта ни. В зависимост от това какво и къде са, могат да причинят големи разрушения в организма. О да, те обожават захарта. Изпускат определени вещества в кръвта, които пречат на тялото да усвои глюкозата от кръвта, за да остане тя за тях. А на вас оставят диабета…

Тук ще добавя, че след пречистването от паразити изчезна гладът ми за сладки неща. Случайно?

Нашите прадеди са знаели за паразитите и са ги премахвали периодично от тялото си с помощта на билки и определени храни.

Ползвали са тиквено семе, суров лук, пелин и т.н.

Не намирате ли за странно, че собственици на кучета и добитък всеки 6 месеца стриктно обезпаразитяват животните си, но да обезпаразитят себе си никога не се сещат.

Понякога паразитите излизат с изпражненията и се виждат с просто око. Но повечето хора като че ли се гнусят да гледат в тоалетната и бързат да пуснат водата. А там се крие ценна информация за състоянието на тялото.

За да не носим в себе си неканени гости е нужно да правим периодично противопаразитното изчистване, поне веднъж в годината.

На това ще е посветена втора част, в която ще включва промяна на хигиенни навици и различни методи за цялостно премахване на паразити.

Print Friendly, PDF & Email

2 thoughts on “Паразитите – неканени гости в човешкия организъм

  • 30/01/2020 в 21:55
    Permalink

    Ще чакаме с нетърпение втората част мн ми стана интересно. Аз съм правила изчистване но не заради паразити и се чувствах в еуфория

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *