Предучилищното образование на маите

Споделете тази статия

Това са учебниците за предучилищно образование на индианците маи. Не са спуснати от министерство на образованието, а създаден от самите тях, за техните деца. Попаднаха при мен чрез приятели, живеещи в Гватемала.

В учебниците няма да видите цифри и математика, но ще научите много по-интересни неща, като например къде отиваме когато сънуваме, какво става с човек, когато е в молитва, как е създаден светът, хората и животните. Ще намерите уроци за уважението към растенията и животните, ще разберете как сме взаимосвързани с тях и защо е толкова важно да запазим баланса в природата. Разглежда се поотделно всеки природен елемент – вода, въздух, огън, земя – за какво се използва и как да го запазим в баланс.

Ще научите и неща, които бас ловя не знаете, като например какво е влиянието на луната върху растенията и кога е най-добре да се сади и обработва според нейните цикли. Как енергията на планините влияе на хората. Все чужди неща за нас големите, а там децата още в предучилищна ги научават…

В учебника се дават примери защо трябва да уважаваме и да слушаме възрастните. Преподава се също и календара на маите. Да, ние също имаме прабългарски календар, за който се твърди, че е най-старият в света, но каква полза от това, когато дори възрастните не знаят за него. Преподават се древните символи на маите. А българите имат глаголица, но днес децата ни не знаят дори как изглежда. В учебника нашироко е разгледана древната храна на маите – царевицата. Ние българите, също имаме такава – лимецът, но децата ни чували ли са за нея?

Разгледайте този прост учебник и ще разберете защо маите са просъществували хиляди години, а ние сме на път да се затрием като българска нация… Защото те съхраняват идентичността си, духовността и традициите от век във век, а ние с лека ръка ги отхвърлихме в името на „евроинтеграция“. Затова да не сочим с пръст този или онзи политик, защото ние сами си затриваме нацията, като предаваме децата си в ръцете на една антикварна образователна система, която може да произвежда единствено работници-консуматори, напълно откъснати от природата.

От българските училища децата излизат „професионално ориентирани“, но без съзнание за връзката си със Земята и природата.

Разбират геометричните фигури, но не разбират духовната си същност…

Различават сказуемо от подлог, но не могат да различат полезната от вредната храна за тялото им…

ЗАЩОТО НИКОЙ НЕ ГИ УЧИ НА ТОВА!

Затова моля ви, не ги оставяйте в ръцете на една система, която може да произвежда само консуматори и работници.

Алтернативи има и са вече много:
Кооперативна академия | Училище по изкуства и занаяти | Слънчева педагогика | Общност за демократично образование | Валдорфска педагогика | Асоциация за домашно образование | Национална мрежа на родителите | Асоциация на родителските кооперативи | Прогресивни училища (има вече в София и Варна)

Гледайте филма Съмърхил

Прочетете книгата “Съмърхил – възпитание чрез свобода” и тази ценна възпитателна книга, научете ги на нещата, които сегашната образователна система НИКОГА няма да им каже.

Print Friendly, PDF & Email

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *