Каква трябва да е истинската реформа в образованието?

Споделете тази статия
Имате ли идея, защо всички българските политици след 10-ти ноември 1989-та задружно отнеха на децата ни най-доброто, което предишният строй беше създал за тях – условията за здраве и творчество?
Да, вие младите може да не помните, но първата работа на новите ни демократични управници, още в зората на прехвалената „демокрация“, бе да премахнат всичко, което поддържаше децата на България здрави и умни.
Премахнати бяха:
  • сутрешната гимнастика (физзарядка) в училищата – поддъраше децата здрави и във форма
  • кабинетите по трудово – в часовете по трудово се правеха интересни неща от дърво и метал; усвояваха се умения. За мен лично беше интересно да направя всичко сам – целият процес на обработка на дървото, шлайфане, коване, пирографиране. Още пазя една дървена кутийка, изработена по трудово, която подарих на майка ми за 8-ми март.
  • опитните градини към училищата, където децата работеха на чист въздух със земята, с растенията, учеха се сами да отглеждат храната си
  • студентските бригади, където младите общуваха и се учеха на здравословен труд
  • безплатните почивни летни лагери на море и планина [1] | [2]
  • безплатните детски екскурзионни летувания сред природата
  • столовете към училищата, където се приготвяше винаги прясна евтина храна с български продукти и под контрол. Сега единственият източник за децата са лафките и дюнержийниците около училищата, където се продават всевъзможни нездравословни боклуци
  • задължителният БДС стандарт, който не разрешаваше в детските храни да се слагат вредни добавки
  • зъболекарските кабинети към училищата. Преди демокрацията във всяко училище имаше зъболекарски кабинет, а лечението и профилактиката на зъбите освен безплатно бе и задължително. Кариесът сред децата през 80-те години бе истинска рядкост. Днес 80% от децата са с развалени зъби!!! Ако говорим за пандемия – ето това е истинската пандемия!
Редом с премахването на здравословния живот се премахна и творческия живот за младите – кръжоците към училищата бяха закрити, кабинетите и часовете по трудово обучение, където децата се учеха на реални умения – също. Самото трудово обучение бе сведено до малоумни апликации с лепило, сламки и клечки. ТНТМ – основнят източник за ранно откриване и развиване на млади таланти, също бе ликвидиран.

И ВСИЧКО ТОВА СЕ РАЗГЪРНА ПОЕТАПНО, ПО ПЛАН – ДОБРЕ ОБМИСЛЕНО И ПОСЛЕДОВАТЕЛНО ИЗПЪЛНЕНО ОТ ПРЕДАТЕЛИТЕ НА БЪЛГАРИЯ

Резултатът го виждаме от години – все повече и повече деца в България страдат от нелечими заболявания, като диабет. Положението със детските зъби вече е истинска епидемия. Другата тиха епидемия е затлъстяването сред малките – там вече сме в челните редици на Европа. На ПЪРВО място в Европа сме и по ракови заболявания – в София се построи втора детска онкология, защото една вече не стига. Българчетата с астма са все повече и повече. И така нататък…
 
И ясно е, че тук проблема въобще не е липса на пари, а липса на политическа воля – нима сутрешната гимнастика струва пари? Или поддържането на зеленчукова градина към училището? Защо имаше пари за чалга, но не за детските лагери?
 
Така че, не вярвайте, когато някой ви говори за реформи в образованието  след всичко което откраднаха от децата ни! На държавата не ѝ трябват умни, културни и образовани хора. Трябват ѝ примитивна масовка с първичен инстинкт. Лесна за манипулиране, лесна за употреба. Затва, ако искаме промяна, трябва сами да си я направим!
 
Какво, според вас трябва да се стори, докато все още не е късно?
Ето някои идеи:
🌼 Екскурзионно летуване за деца (платено) – www.scouts-bg.org/page/35/
🌼 Младежко Техническо Творчество – нещо като алтернатива на някогашното ТНТМ https://youthtechfair.eu/
🌼 Детски лагери на море и планина (платено) – www.detski-lageri.com/
Print Friendly, PDF & Email

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *