Повечето хора дишат неправилно и живеят с недостиг на кислород

Споделете тази статия

За съжаление повечето от нас дишат неправилно. Искате ли да знаете как дишате? Следвайте себе си.

Когато вдишвате, раменете ви се издигат нагоре, тялото ви се изпъва вертикално, а когато издишвате, отново се спуска? Този тип дишане се нарича „вертикално“ и е неправилно.

Факт е, че не дишате пълноценно, когато дишате вертикално.

При този тип дишане се използва горната част на белите дробове. Това е най-малката част от това тяло. Ако използвате само нея, тялото ви няма да получи необходимото количество кислород.

Това не е единственият недостатък на вертикалното дишане. Можете също така да издишате напълно от белите дробове. Оказва се, че се лишавате от възможността да вдишвате пресен кислород. Може би сте запознати с усещането, че не можете да поемете дълбоко въздух? Това е въздушен глад, причинен от вертикално дишане. Това може да доведе до сериозни заболявания.

Не, не, вертикалното дишане не винаги е лошо. Например, когато сте развълнувани или спортувате, вертикалното дишане ще ви помогне. Той бързо ще достави необходимия кислород до кръвта. Но този тип дишане не е подходящ за спокойна обстановка.

Защо хората дишат неправилно
Изглежда странно, че човешкото тяло е сгрешило. В крайна сметка това е точен механизъм, който не би направил това, което е вредно. Защо трябва да диша вертикално, когато си почивате или работите?

Стрес

Учение, работа, обемиста продавачка в магазин, чат за родители във Viber, лошо поведение на деца, пандемия, ипотека и заеми. Мисля, че всеки видя част от нормалния си ден в това изречение. Вероятно само йоги, монаси и философи могат да си позволят да бъдат спокойни относно случващото се наоколо. Тялото ни възприема тези неща като мини-заплахи. Ето как реагира съответно – включва вертикално дишане.

Поза

В днешно време малко хора могат да се похвалят с проблеми с гърба. За съжаление никой не е застрахован срещу лоша стойка. Много е лесно да се направи паралел между изкривен гръбначен стълб и неправилно дишане. Грижете се за гърба си, спите на качествени матраци и дръжте гърба изправен!

Затлъстяване

Излишните мазнини могат да окажат натиск върху гръдната стена и диафрагмата. Това ще попречи на долните бели дробове да вдишат необходимото количество въздух. Тялото реагира моментално – превключва дишането на вертикално.

Неудобни дрехи

Да, красотата изисква жертви, но не толкова сериозни. Разбира се, компресионни шорти, коригиращо бельо или тесни панталони ще подчертаят вашата фигура, но могат значително да усложнят процеса на дишане. Внимавайте с ежедневния си избор на гардероб.

Замърсяване на въздуха

Тялото ви усеща, когато въздухът наоколо е твърде замърсен. Естествено, това няма да позволи на белите дробове да вдишват дълбоко, за да се предотврати навлизането на големи количества вредни вещества в кръвния поток.

Как да дишаме правилно

Както може би се досещате, ако вертикалният тип дишане е неправилен, тогава хоризонталният тип е правилен. Необходимо е да дишате не гърдите и раменете, а мускулите на диафрагмата. Тоест, гърдите трябва да останат неподвижни, но коремът да се движи.

Дали дишаме правилно?

Искате ли да разберете как изглежда правилното дишане? Има просто упражнение. Легнете на пода и сложете няколко книги по корем. Вдишайте и издишайте през корема. Трябва да видите книгите да вървят нагоре и надолу. За тези, които са свикнали с вертикално дишане, в началото може да е трудно.

След като свикнете с дишането по корем, станете и поемете въздух. Нека ви напомня: раменете и гърдите трябва да останат неподвижни. Внимателно наблюдавайте не само вдишването, но и издишването. Повечето грешат в последното. Правилното дишане е лесно, ако се опитате.

Изглежда, че това е, че дишате вертикално? Защо да се учим отново? За съжаление стресът и вертикалното дишане са взаимосвързани: едното причинява другото. Оказва се, че не само стресът провокира вертикално дишане, но и обратното. В допълнение, намалена концентрация и внимание, има бърза умора, главоболие и болки във врата, проблеми с храносмилателната система. За да сте сигурни, че хоризонталното дишане е правилно, просто трябва да опитате!

Print Friendly, PDF & Email

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *