Из живота на училището в Сладка вода

Споделете тази статия

Под формата на полу-пансион децата могат да се откъснат от привичната градска и семейна среда, в която се коренят доста от вредните навици и заболявания и да се потопят в изцяло природната среда, където учене-природа-труд-игра вървят ръка за ръка, като неизменно цяло.

В училището за деца от 1 до 4 клас се изучава етнография, иконопис, народно пеене, народни обичаи – обреди и ритуали, празничната система, народни танци, песни и игри.  Основната цел е да се опознават, съхраняват и популяризират българските традиции и обичаи. В децата се създава чувство за историчност.

Училището е като дом, в сградата всички се събуват. Децата носят български терлици. На родителски срещи – родителите също. Много от уроците протичат сред природата. Математика се учи рано сутрин, малчуганите изучават шах и астрономия. Така се развива комбинативното мислене у децата, бързината на мисълта, стратегическото планиране и осъзнаването за глобалността и закономерността в  глобалната система у която се намира човека.

Редом с кирилицата, възпитаниците от Сладка вода изучават и глаголица. Койнов и екипа на училището създават и собствени училищни помагала, някои от които са справочник по граматика, материали по светознание,  помагало по етнографията дял  народни вярвания.

В училището имат и животни – маймунка, птици, кон, който децата яздят, пони и т.н. Децата се грижат сами за тях. Децата усилено спортуват, един от училищните спортове е стрелба с лък, който учи детето на прецизност. Възпитаниците вече се реализират успешно в цял свят – във Флорида, в Англия, в Германия и не малко у нас. Те променят мирогледа, в не малко отношения, и на семеството си.

С помоща на доброволци, Койнов възражда Екопарк „Водениците” в близост до селото. Екопарка обхваща 450 дка горска площ, самата местност Водениците е обявена за защитена територия. За да се подобрят условията на живот и размножаване на редките птици, сред които скален орел, египетски лешояд, белоопашат мишелов, гарван гробар и др., са създадени специални хранилки и гнездилки. Възстановени са воденици, места за почивка, чешми и др. И това не без участието на децата от училището, които са най – честите посетители на парка.

Ето какво казва самият той за училището:.

В училище по българска култура “Цар Симеон I” традициите се учеха на живо, така, че децата да усетят тяхната същност и да ги запомнят за цял живот. Вместо държавата ни всячески да подпомага такива средища на българщина и духовност, тя ги унищожава – нещо, което дори турците през турското робство не са правили!

Print Friendly, PDF & Email

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *