Госпожа Генова, началник на РИО – Варна е вредна за българското образование

Споделете тази статия

Ще ви запозная с явление, позорно за българското образование.

Печалната сага на г-жа Венцеслава Генова, която намирисва на корупция и злоупотреба с влияние, започва с тандема й с г-жа Янка Бакалова – бивш служител (експерт) на дирекция „Образование” към община Варна в екипа на Коста Базитов, а след политическите промени настоящ директор на училище в град Варна.

Преди три години последната като свекърва на Силвия Бакалова, и като човек с влияние в родното си Суворово, моли директорката на ОУ „Хр. Ботев”, с. Николаевка да назначи снаха й като начален учител без нужния образователен ценз.

Назначаването е извършено и капризите на Силвия Бакалова са търпяни три учебни години, през които започва работа в предучилищна група и обучава същите деца до 2-ри клас. Силвия Бакалова има икономическо образование, но не и образование за учител. Думите й пред колеги, че не е учила толкова много, за да става селска даскалица, „…виж, директор – да”, и редица други намеци, говорят за погледа й към директорското място.

През третата година Силвия Бакалова се обучава в четвърти курс от пет-годишно пълно обучение във ВУЗ за придобиване на специалността „Предучилищна и начална педагогика“, а поради факта, че е неправоспособна за заемането на длъжността, всяка година е назначавана отново за периода на учебните занятия, което е напълно законно и тя не оспорва.

Междувременно Силвия Бакалова забременява и става ясно, че няма да може да започне следващата учебна година, тъй като терминът й е в началото на септември. Предложена й е работа на административна длъжност, без нито ден прекъсване след края на срочния и трудов договор, за най-дългия срок по КТ от три години, за да бъде обезпечено спокойното й майчинство. Тя обаче твърдо отказва писменото предложение и след изтичане на договора като учител започва да съди директорката и училището, като иска чрез съда непрестанно нарастващи суми.

В отсъствие на директорката на училището Павлина Иванова, свекървата Янка Бакалова отправя по телефона по неин адрес груби заплахи. На обадилата се заместник директорка Галина Стоянова Проданова тя заявява – „Само да сте посмели да не върнете Силвия на работа, ще ви унищожа – ще ви спретна такива финансови проверки, че вече няма да си намерите място в сферата на образованието.”

Тук веднага се включва г-жа Генова, началник на РИО – Варна и финансовите проверки не закъсняват. Те започват още преди приключването на нескончаемите съдебни дела. Не закъснява и системното влияние върху съдебните процеси, където споделените от Галина Проданова факти не са взети под внимание, истинските й думи не са и споменати в протокола, вместо това са изопачени.

Делата продължават повече от две години в различни съдилища, включително извън Варна, като училището и директорката са осъдени да заплатят повече от 10 000лв.

Веднага поръчково се включва и електронната медия „Варна-утре”, която две години демонизира училището, може би и директорката му, пред обществото, с твърдения за финансови злоупотреби, но такива де факто не са установени и до този момент.

При една такава проверка се изискват и се приготвят демонстративно в края на работния ден три екземпляра копия от голям брой документи, свързани с делата „Бакалова” с мотива, че са изискани от Министерството на образованието. Това е направено с оглед манипулиране на следващи впечатления от случая и впоследствие става ясно, че контакт с Министерството изобщо не е осъществен, а документите не са представени там.

От Министерството заявяват, че са искали документи, но такива не са постъпвали при тях.

Юристката на министерството след телефонен разговор получава от директорката ни сканирани посочените документи и тя трябва да си спомни своите думи тогава, че според нея лицето „Силвия Бакалова прилага злоупотреба с право и Министерството е на страната на училището”.

Злоупотребата с влияние обече продължава и достига най-високите етажи на властта, пред които местните общински власти не са в състояние да защитят училището си.

Междувременно споменатият сайт „Варна-утре” продължава да демонизира училището пред общественото съзнание.

През тази учебна година започна масирана едномесечна проверка от почти целия състав на РИО-Варна, получил указания да издири предпоставки за уволняване на директорката ни или за закриване на училището.

Междувременно в училището бяха внедрени лица, които започнаха да го шпионират, да предоставят клевети на споменатия сайт и РИО – Варна, и всячески да вредят – включително извършени четири палежа в училището след работно време в петъци, един от които по време на проверката.

Свидетел съм на психологическия тормоз от г-жа Генова и от изпратените на проверка експерти върху директорката ни.

Тридесет дни целодневно тя бе подлагана на кръстосан разпит от проверяващите, като всеки нервничеше за документи в своя сектор. Отношението на отделни проверяващи мога да квалифицирам като унизително, защото им е внушено, че те разследват престъпления на престъпник.

Достатъчен тормоз е директорката ни да посещава в учебно време многочислените дела, в чиито документи е наричана „подсъдимата”. Всичкият този двугодишен непрекъснат, унижаващ достойнството тормоз, целеше директорката ни сама да се откаже от заеманата длъжност.

През октомври 2015 година организирах голям благотворителен концерт на училището във Фестивален комплекс – Варна, с участие на наши училищни състави, най-добрите детски и юношески състави от Варна и професионални изпълнители, включително от София. Концертът под мотото „Приятели на Николаевка” беше високо патриотична античалга проява, която целеше да създаде предпоставки за превръщането на село Николаевка в културно средище за организиране на международни конкурси в областта на възвишеното, включително дълбоки пластове на българския фолклор.

Концертът беше заснет и записан на диск, в който може да се види ентусиазмът на посетителите.

Г-жа Генова само реагира враждебно и подигравателно към директорката ни на изпратените й афиши и покани.

Всички останали експерти, проверяващи училището, явно също бяха настроени от нея, защото отказаха да приемат диска, за да се запознаят с тази проява – ако не от уважение, то поне по правилата на етикета…

Нашата идeя селото да се превърне в международно средище на прояви в областта на различни изкуства се посрещна с голям ентусиазъм от обществото. Бяха закупени от обществеността и подарени на селото три пиана – за училището, за читалището и за школа по изкуствата.

Масираната проверка завърши с дебела папка с негативни констатации, от които на всяко изречение се повтаря фразата „поради липса на ефективен контрол”.

Обаче последното изречение на дебелата документация, сдъвкано неразбрано, беше, че не са установени финансови злоупотреби. Въпреки това, споменатият сайт „Варна-утре” не спря да твърди, че остават съмнения за такива.

Веднага след тази проверка побърза да дойде проверка от Министерството на образованието – в ход беше пусната „тежката артилерия“.

След създадения стрес от натрупана враждебност, катастрофата не закъсня.

Децата ни, които с толкова вдъхновение и любов бяха привлечени да пътуват всеки ден от Варна, които обичаха училището си и не можехме да ги удържим да не идват в училище дори през ваканцията, бяха разколебани от нахлулите негативни внушения. Родителите изпаднаха в смут какво да правят насред учебната година.

Започна напускане на деца и на някои преподаватели – веднага или със заявка до края на първия срок или на учебната година. Не малък брой деца заявиха, че искат да се насочат към домашно обучение, защото не могат да намерят подобно училище или са разочаровани от предишните си.

Заповедта за уволнение на директорката ни явно беше готова, но тя след този тормоз влезе в болница. Това веднага беше квалифицирано осъдително и злорадо от последните констатации на споменавания сайт.

Заключителният удар върху училището ни се извърши именно чрез този сайт.

Лицето „колега” Детелин М. Колев в коментари към последната електронна статия на вестника написа, ползвайки се с имената на свои колеги, нелепи дезинформиращи клеветнически твърдения, които абсолютно не отговарят на истината нито на мнението на тези колеги.

Едно от нелепите внушения беше, че колегите не са получили коледни добавки, поради 15 000 лева училищни разходи, похарчени за организирания от мен концерт. Освен, че подобна сума звучи шизоидно, трябва да се има предвид, че споменатият концерт, освен приходи от билети и дарения, привлече дарените три пиана, чиято стойност е значителна и напълно осмисля реализирането му.

Въпросният колега създаде френетична психоза сред споменатата „агитка”, след което веднага ненадейно дойде извънредна еднодневна проверка от РИО – Варна, която поиска нелепите твърдения да бъдат формулирани и подписани от присъстващите колеги, т.е. представени в документиран вид на РИО – Варна. На колегите, отказали да подпишат подобни твърдения, беше оказан безпрецедентен натиск и тормоз от „агитката”.

След такава фалшификация и инсинуация моето мнение е, че лицето Детелин М. Колев трябва не само да бъде разследвано, но да заплати на училището и колегите си 15000 лева за фалшификации, клевети и заблуждаване на общественото мнение и на РИО – Варна.

За мен споменатите съвпадения не оставят съмнение за тандем между тази внедрена групичка и действията на РИО – Варна в лицето на г-жа Генова.

Резултатите от враждебните действия от лицата Венцеслава Генова и Янка Бакалова са следните:

Училището ни е пред разпад, поради напускане на децата от български етнически произход и на някои от най-стойностните ни колеги. Ако оцелее до края на учебната година, това ще е едно чисто циганско училище, което ще се саморазруши, защото инициаторите на това състояние от посочената „агитка” нямат потенциал да го съхранят.

По-големите ученици от цигански произход още повече бият и тормозят българчетата, потрошават материалната база и тормозят учителите.

Най-късно през топлите месеци, когато селото се намери с обрани асми и овошки, с почупени прозорци и купища боклуци, ще ги изгони.

Всичко красиво, което напусналите колеги бяха сътворили, се изхвърля или изгаря. Въпросната „агитка” сега е господарят на училището.

Понеже реших да напусна това насилствено разрушено училище, селото вече няма да бъде огласяно от музика, а трите пиана трайно ще замлъкнат.

Следователно г-жа Генова трябва да даде обяснение за допускането на това безобразие.

За година и нещо работа в това училище написах и му подарих безвъзмездно 15 свои авторски песни с клавири, някои оркестрирани и студийно записани, като между последните е химнът на училището по текст на директорката ни.

Тези неща вече са погребани, защото няма кой да ги оползотвори. Г-жа Генова дължи извинение на мен, на училището и на общината за тази щета.

Тя още в началото на декември свика общинските власти със заявка да бъде закрито училището или уволнена директорката му Павлина Иванова. Общинският представител, имайки пред вид че натискът е от „високо“ място, учтиво отказа.

След извършените агресивни двугодишни действия под натиска на г-жа Генова и изпращаните от нея екипи от РИО – Варна, първото българско училище във варненския край, създадено още през 1847 година от български възрожденци далеч преди всяко друго училище в гр. Варна, се разпада при създалата се ситуация, поради която е без перспектива.

Редно е да допълня следното: някои от трудните ученици от цигански произход в училището са подстрекавани да пишат жалби под натиска на чуждестранно лице, печелило богато за това чрез европейски проекти – Франк Аббас. Няма да се учудя, ако тази схема също е обвързана с тандема Генова-Бакалова, тъй като Силвия Бакалова „се сдуши“ с него и му стана секретарка още докато работеше в училището. А и е имала неблагоразумието да се похвали пред свои колеги от обучението си за близостта си с Франк Аббас и за съвместните им кроежите и „помощта“ за жалбите до МОН.

Отивам си от това училище със симпатия към директорката Павлина Иванова – един извънредно безкористен, работоспособен и творчески колега, с необикновено мащабен иновативен потенциал, съзнателно подтискан и унижаван от г-жа Генова.

През своето директорство тя привлече значителни средства за училището: само през миналото лято нови качествени врати, прозорци, маси, шкафове – всичките от масивна дървесина, нови високотехнологични пособия, включително по проект ИКТ в училище, цялостно и пълноценно ремонтиран през есента покрив. Двукратните проекти за изграждане на отоплителна система бяха отклонени може би неслучайно, а вероятно отново след активната намеса на РИО – Варна.

Директорката ни оставя на училището добра материална база, но за жалост то ще опустее и колегите, които бяха подстрекавани да недоволстват, ще останат без работа.

Накрая се обръщам към родителите и към обществеността, които с такова упование и надежда гледаха на нашите начинания:

Не оставяйте нито ден спокойствие за Министерството на образованието и науката, докато такива вредители на българското образование като г-жа Генова не се отстранят от образователната система, защото те я оскверняват, рушат и позорят.

Вярвам, че вие ще сътворите една нова България, която вече наближава да дойде.

 

Print Friendly, PDF & Email

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *