За дуалността

Споделете тази статия

Бог е създал Противопоставянето в Творението (Дуалността – добро,-зло, Сатана-Ангели, Старост-Младост, Тъмно-Светло и т.н.), за да поддържа Съзнанието си в Неутрално положение (Баланс, Хармонията).

Той е видял от собствен опит, че липсата на стабилизатор в Творението неминуемо води до поляризиране на Съзнанието между Положителното (Доброто) или Отрицателното (Злото) и перманентно отклонение (намагнитване) на това съзнание с някоя от полярностите. Затова е създал дуалността – да противопоставя явленията в Творението си и така създава стабилизирана, неутрална зона, където да се разгръща Реалността.

От там идва и думата дуалн-ост. Погледнете магнита – той има две оси намагнитени с положителна и отрицателна енергия т.е. дуалността, противопоставянето. Но само чрез противопоставянето на двете полярности се създава ос на неутралност по средата. При магнита има неутрална зона, която се намира точно по средата между положителните и отрицателните сили.

През средата на двете противо-положности тече неутралност

Начинът за нас Хората, да останем в Хармонията (Неутралната зона) е да виждаме Божията воля (Истината) навсякъде и с помощта на Мъдростта и да я изпълняваме.

Духът не е нищо повече от проявата на Божието Съзнание и Воля в Творението Му.

Да се подчиняваш на Волята Божия (волята на Орела) не е някакво робство, както  мнозина смятат, а просто е единственият начин да се придържаме към Хармонията, Равновесието, Неутралното в средата между двата полюса. Този, който иска да я следва (да изпълнява Божията Воля), му се дава Мъдростта, с която да прониква в Духът (да има винаги достъп до Съзнанието на Бога) и така да узнава Волята муИстината. Такъв човек става съртаник на Бога. Любовтта е нашият ключ за достъп до Мъдростта и да се стабилизираме и останем в Средния път, в Хармонията, в Неутралното.

В момента човечеството е привлечено от Злото. Излязло е от Неутралната зона

Всяко човешко залитане към Добро или Зло е дисбаланс. Затова истинският духовен път не е пътят на Доброто. То е само временна полярност, към която ни тласкат духовните учители и учения – да ни „намагнитят“ с положителното за да се измъкнем от привличането към злото (отрицателното) в което в момента сме пропаднали.

Истинският път, според мен, е Средния, неутралния път, който Буда е дал.

С други думи – начинът на човек да излезе от Дуалността, е като пребивава в Мъдростта, където да  вижда Божията воля (Истината) навсякъде. Но това може да се случи само в присъствието на Любовтта. Това означава да заживееш в момента „Тук и Сега„, в който пребивават децата – поле на неизменна радост.

Съзнанието на Бога е нещо Стабилизирано (неутрално).

Попадайки в света на Дуалностите, ти излизаш и от съзнанието на Бога (Мъдростта). Ето защо будистите, за да се придържат към Средния път (Хармонията, Неутралност), опростяват максимално живота си и средата, в която живеят.

Това опростяване е нужно за всеки човек. Защото колкото повече вещи, ангажименти, дейности и стимули в живота ти, толкова повече пребиваваш в тяхното естестство – Дуалностите.

Уви, не можеш да познаеш Бога, бивайки в дуалността!

Децата пребивават в чистата радост, защото живеят извън дуалностите на възрастните, само в Безметежността, в момента Тук и Сега

Всъщност не е толкова страшно човек да заживее прост живот – достигайки Хармонията, ти ставаш част от организма на Творението, част от Божията воля. И тогава всяка твоя нужда ще бъде задоволена, всяко твое желание – изпълнено.

Хадир

Print Friendly, PDF & Email

One thought on “За дуалността

 • 17/06/2021 в 14:48
  Permalink

  Никога не съм харесвала дуалния свят и никога не съм искала да съм тук. Но се налага. Като малка исках да вляза в манастир, за да живея в хармоничен свят, без зло. Майка ме разубеди от манастира.
  Откак се помня се стремя към Хармонията и вярвам, че при Ангелите я има, затова и ми се иска да създадем и на Земята такъв свят – ангелски, образно казано.
  Разбрах, че не е възможно, защото има твърде много зло на Земята, ала и друго разбрах, че всеки, който желае, може да създаде своя малък Рай и Хармония и това да бъде една капка от Океана на вселенската Хармония. И ако повече хора създадем своя малък Рай, има шанс Земята да се приближи до /може би/ първоначалното си естество, зададено при Сътворението от Бога. Казвам „може би“, защото вярвам, че преди хората да допуснат злото в своя свят, и на Земята е царял Рай, ала сетне хората са го разрушили…

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *