За връзката майка-новородено

Споделете тази статия

Мъжете и жените отделят хормона окситоцин по време на сексуален контакт и така достигат до оргазъм. Същият хормон, обаче, се отделя и по време на раждането. Повечето лекари  знаят, че окситоцинът е хормон, чийто ефект се изразява в механично въздействие. Но малцина знаят, че той влияе и на психиката, и е изключително важен за създаване на връзката между майката и бебето преди и по време на раждането. Има неща, които лекарите и нетрадиционните акушерки знаят, но не споделят с майките, тъй като днес болниците са се превърнали в доходоносен бизнес. И много от решенията днес се взимат по законови, бюрократични или финансови причини, а не защото са добри за майката и бебето.

Майката трябва да отдели хормона окситоцин, за да има по-силни контракции и за да роди.

Родилката изложена на ярка светлина, разголена в неудобна поза пред непознати хора – притеснението ѝ спира отделянето на окситоцин

Доказано е, обаче, че окситоцинът е „стеснителен” хормон, т.е. отделя се при определени условия: затъмнено помещение, тишина (за да не стимулира нео-кортекса) и атмосфера на сигурност (за да не се отделя адреналин).

Окситоцинът не може да се синтезира, когато нивата на адреналин са високи.

Болниците обаче не осигуряват условията необходими за естествено раждане. Вместо да осигурят атмосфера на сигурност и доверие, те инжектират раждащите жени със синтетичен окситоцин. Синтетичният окситоцин има само механично въздействие, тъй като не успява да стигне до мозъка на родилката. Да, майките получават контракции, раждат, ала изпускат много важни неща. Когато бебето се ражда, за първи път му се случват стотици неща: изживява гравитацията, започва да диша самостоятелно, излиза от стерилната и безопасна среда на утробата и влиза в света на хиляди микроорганизми. Непосредствено след раждането майката и бебето са под силно влияние на хормоните отделени при него. Тези хормони играят важна роля при формирането на връзката между майката и нейното дете, НО НЕ И КОГАТО СА ИНЖЕКТИРАНИ ИЗКУСТВЕНО.

Окситоцинът е не само хормон, но невротрансмитер. Може да се нарече „лепило“, което закрепва живите същества, подобрява любовта, привързаността и грижите; намалява стреса; укрепва комуникацията между майката и детето.

Окситоцин е хормонът, който кара майката
и новороденото да се влюбят един в друг от пръв поглед.

От биохимична гледна точка, това е причината, поради която хората изобщо се влюбват. Винаги когато става дума за любов, окситоцинът е налице.

Замисляли ли сте се някога защо майките се връщат на работа няколко седмици след раждането и оставят децата си на детегледачки? И защо престават да ги кърмят след месец-два? Защо не ги разбират? Вероятно разкъсаната връзка майка-бебе е свързана с липсата на естествения окситоцин по време на раждането.

Някои жени раждат по-лесно вкъщи с акушерка, докато други имат нужда от голям лекарски екип и апаратура, за да се чувстват сигурни. На повърхността нуждите изглеждат различни, но всъщност става дума за едно и също нещо – необходимостта бъдещата майка да се чувства сигурна. Важно е една жена да знае какво иска, но понякога тя не е сигурна до момента в който започне самото раждане. Тя прави избор предварително, който е обмислен и рационален, но желанието може да се промени в момента, в който водите й изтекат. Изборът е бил интелектуален и жената изведнъж се превръща в жерва на своето собствено решение. Ето защо е важно жената да има алтернативни варианти, защото в последния момент интуицията може да вземе връх и тя да поиска да смени избора си. Ако е избрала болница, в последната минута, може да предпочете да си остане вкъщи, но в този случай няма да има акушерка, която да й помага. Затова е изключително важно за жените да имат алтернативни варианти за момента на раждането и да имат възможността да последват инстинкта си в последната минута. Мястото на раждането дори често не е въпрос на предварителен избор, а нещо което идва естествено по време на родилния процес. По думите на италианската акушерка Верена Шмид, „Оргазмичната сила е капацитета да се отдадеш на прилива от биологични родилни енергии, да бъдеш способна да разтовариш насъбраното напрежение чрез рефлексни ритмични контракции на тялото и вагината, давайки бебето на света и приветствайки го за добре дошло с нежност и удоволствие”. Да родиш с оргазъм звучи странно, но е за предпочитане пред болката. Да, оргазъм вместо болка по време на раждането е нещо нормално – виж филмът Раждане с Оргазъм – добре пазената тайна

Друго нещо, което е погрешна практика в болниците, е срязването на пъпната връв веднага след раждането. Според Мишел Оден

Бебето пропуска много неща, ако пъпната връв се среже веднага след раждането

При раждане в болница прерязват пъпната връв още на 30-та секунда след раждането. Това не само е ненужно, но е и опасно за бебето, защото го лишава от ценните хранителни вещества и кослородът, съдържащи се в плацентната кръв, при това в момент, в който то има огромна нужда от тях.

Докато траят контракциите, които подготвят изхвърлянето на плацентата от нея се отделя специална кръв богата на минерали, която би могла да стигне до бебето. Така новородените се лишават от 40 мл кръв, ако пъпната връв се отреже веднага след раждането. Ако се пресметне това количество към общото тегло на бебето това е много повече от количеството кръв, което се взима от един възрастен при кръводаряване. Няколко часа след раждането пъпната връв се превръща в твърда нишка. Тогава пъпната връв може да бъде отрязана без опасност от инфекция и тетанус.

Много млади майки се питат как да родят – нормално или с Цезарово сечение. Секциото спасява животи. Това е и неговата функция – да бъде използвано в крайни случаи, когато живота на майката или бебето е застрашен. Броят на случаите на цезарово сечение в световен мащаб достига космически размери и то не заради медицинска необходимост, а по избор. Според данните от Националния регистър на ражданията към Министерството на здравеопазването, над 40% от бебетата у нас вече се появяват на бял свят по оперативен път. Това вече е нормалната практика. Въпреки това всяка майка, която е истински запозната с последствията на секциото върху детето, трудно би направила този избор при липса на медицински показатели. Майките избират цезаровото сечение без да са достатъчно информирани. Те се съгласяват за цезарово сечение, водени от страха си, често подклаждан от комерсиалните мотиви на някои лекари и болници (цезаровото раждане е в пъти по-скъпо от естественото). Броят на планираните цезарови продължава да расте. По този начин бебето не участва в процеса на раждането и не му се дава шанс да покаже на майка си, че е готово да излезе на бял свят, че белите му дробове са достатъчно развити. Бебето също така пропуска и хормоните, отделяни по време на родовия процес, които носят завършек на престоя му в майчината утроба. Нещо повече

При секцио майката и детето изпускат онзи мощен окситоцинов прилив, който ги кара да се влюбят едни в други до живот.

Окситоцинът е в най-големи количества след раждането – по-големи от който и да е друг момент в живота на една жена. Toй създава емоционална връзка с детето за цял живот.

Повечето доктори винаги намират извинение да извършат планирано секцио, за да избегнат среднощни повиквания. Повечето планирани цезарови сечения са направени от понеделник до петък между 9 и 17 часа. Едно цезарово сечение отнема не повече от 20-30 минути и после лекарят може да се прибере в къщи навреме, вместо да е обезпокояван по нощите и да чака родилката с часове. Цезарови сечения преди термина са фактори, които могат да доведат до получаването на астма и дихателни проблеми. Употребата на лекарства по време на родовия процес или секциото, включително и на епидурална упойка, е възможно да предизвика предразположение към наркотични зависимости. Бебетата родени чрез секцио може да развиват по-бавно двигателните си способности. Рискът от пост-травматичен синдром е 3 пъти по-висок при тези деца. Две независими изследвания установяват, че аутизмът при деца родени със секцио е с 20% повече (_1_|_2_). Едно изследване проведено в Япония през 1991 г. търси връзката между аутизма и мястото, където детето е родено. Изследователите установили, че процентът на децата с аутизъм е по-висок за определена болница в Япония. Практиката в тази болница била следната: бебетата се раждали чрез планирано секцио 1 седмица преди термина на раждането. Още през седемдесетте години учените предположили, че рискът от аутизъм се увеличава при секцио направено преди бебето да покаже, че е готово да се роди. Епидуралната упойка е друго противоречиво лекарство, за последиците от чиято употреба жените не са напълно информирани. Под влияние на епидуралната упойка тазът на родилката се парализира и за бебето е трудно да се обърне. Жената трябва да прави изкуствени напъвания, защото не може да почувства добре кога точно има нужда от тях. Епидуралната упойка не позволява на майката да изживее раждането. По-трудно се концентрира в самото раждане. Това удължава родовия процес, тъй като не позволява отделянето на естествен окситоцин. В допълнение на това, тъй като жените напъват изкуствено, а не когато чувстват напън, това може да доведе до вътрешни разкъсвания и кръвоизливи и до притискането на главата на бебето. Бебето отделя адреналин по време на притискането на главата му, което допълнително забавя родовия процес. Ако раждането е естествено и активно, бебето би получило сила от хормоните отделени от майчиното тяло. Но тъй като те са потиснати, то трябва да се справи само без подкрепата на майчините биологични ресурси.

Има и една непозната за България професия – тази на дулата. Дула е асистент по време на раждане, който подкрепя раждащата жена по различни ‘не-медицински’ начини и е с нея през цялото време – от когато и започнат контракциите до след раждането. Дулата предлага на жената емоционална и физическа подкрепа по време на родовия процес и раждането. Тя обяснява на жената медицинските процедури или намеси, когато това се наложи, за да я успокои и информира, подкрепя я емоционално, предлага и физически упражнения и/или прилага специален масаж за, за да облекчи болките й, използва най-различни алтернативни техники според обучението й и желанията на родилката. Ето няколко напътствия за бъдещите майки от Корнелия Енинг, акушерка, радваща се на уважение в много държави.

Легнала в леглото, жената-родилка се намира в позиция, която е удобна за лекарите, но е най-неестествена за нея.

“Класическата” поза – легнала по гръб – е най-удобна за медицинския персонал, но именно тя е най-болезнена както за майката, така и за детето. Работата е там, че когато майката лежи по гръб родовите пътища леко се извиват напред и бебчето, проправяйки си път, трябва да се движи на горе, а това съществено забавя родовия процес и често води до травми.

Раждащата жена трябва да е на колене или изправена, за предпочитане във вода, освен ако инстинктите й не й диктуват нещо друго. По време на раждането тя трябва да издава звуци, които да сигнализират на бебето, че тя е готова. (Това е основна практика в Турция. Жените биват подтиквани да издават звуци, дори и да не чувстват болка под въздействието на епидуралната упойка.) Когато главата на бебето е навън, майката трябва да я докосне преди да излязат крачетата. Това освобождава големи количества окситоцин, който е първоначалният стимулант за произвеждането на кърма и отключва лактацията. След раждането бебето трябва да остане в ръцете на майката, като и двамата са в изправена позиция. Бебето трябва да срещне майчините очи веднага. Когато решат да срежат пъпната връв (за предпочитане след излизането на плацентата или когато пъпната връв спре да пулсира), бебетата е добре да гледат срязването на пъпната връв, така че да изживеят съзнателно своето раждане. Корнелия Енинг е също така ревностен защитник на раждането във вода. Ето някои от предимствата, които тя сподели с нас. Вярвате или не, независимо, че бебетата са най-облагодетелствани от раждането във вода, има някои предимства и за болниците. Нека обаче започнем с предимствата за майките. При водно раждане, майките изживяват по-малко или никаква болка. Родовия процес е значително по-кратък. Във водата няма нужда от толкова силни напъвания. Има по-малко случаи на разкъсвания. Бебетата се стресират по-малко при допира с новата среда. Бебетата родени във вода ни даряват с първата си усмивка веднага след раждането или в рамките на 6 часа след това! Раждането във вода прави по-лесно усещането на миризмата на кърмата, както и засукването. Много хора вярват, че раждането във вода развива интуицията, тъй като водата е проводник за предния (краен) мозък. Освен това водата помага за развиването на по-добро зрение. Като продължение на темата ви предлагам да гледате филмът „Какво желаят бебетата“

Print Friendly, PDF & Email

2 thoughts on “За връзката майка-новородено

  • 08/04/2019 в 11:25
    Permalink

    Прекрасна статия, благодаря ви! В тази връзка бих искала да препоръчам книгата „Оргазмено раждане“ на Елизабет Дейвис и Дебра Паскали-Бонаро. Едната е акушерка, а другата – дула. Удивителна книга с много полезна информация! След като я прочетох осъзнах, че не е останала и следа от страха ми от раждане! <3

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *