Филмът на живота и мигът Тук и Сега

Споделете тази статия

Знаете ли как работи киномашината, която прожектира филм на големия екран в киното?

На нея има две ролки. На едната е филмът, който ще гледате, а на другата се навива лентата, която вече сте гледали. Лентата се движи от едната ролка към другата. Във всеки един момент през обектива на киномашината на екрана се прожектира САМО ЕДНА снимка от лентата (24 кадъра в секунда).

Вие винаги виждате на екрана само една снимка от филма. Снимките се сменят бързо една след друга и вие го възприемате като движение. Ала истината е, че ДВИЖЕНИЕТО И ДЕЙСТВИЕТО НА ЕКРАНА СА ИЛЮЗИИ. ВИЕ ВИНАГИ НАБЛЮДАВАТЕ САМО ЕДНА ЕДИНСТВЕНА СНИМКА!

Да речем, че ролката с филма е БЪДЕЩЕ-то – там е филмът, който предстои да гледате. Ролката на която се навива вече прожектираният филм е МИНАЛО-то – тове е, което вече сте видели. А това, което гледате на големия екран е НАСТОЯЩЕТО – ЕДИН кадър от филма. САМО един.

ВЪВ ВСЕКИ МОМЕНТ ВИЕ ГЛЕДАТЕ САМО ЕДИН КАДЪР ОТ ФИЛМА, който бързо се сменя

Това много добре илюстрира илюзията в която живее човек. Той живее или в МИНАЛОТО си (спомените от изминалия филм на живота) или в БЪДЕЩЕТО (какво ще правя днес, какво ще правя след малко – това е непоказаният филм), но много рядко е в НАСТОЯЩЕТО – това, което се прожектира на екрана в този момент, СЕГА.

Работата е в това, че всичко, което имаме и винаги ще имаме е този един кадър, ТУК и СЕГА. И този един кадър е ИСТИНСКАТА реалност, дадена ни от Бога.

Това е реалният филм на живота. Онова, което е на двете ролки е НЕРЕАЛНО. Човешкото съзнание винаги блуждае между минало и бъдеще и от тях сглобява една бледа и фалшива реалност. Ние се е вторачваме в нея и така губим истинската, ярка, наситена с усещания реалност, наречена ТУК и СЕГА.

От хората само децата живеят непрестанно в радост, свобода и красота, защото пребивават в мига ТУК и СЕГА – ЕДИНСТВЕНИЯТ МИГ, КОЙТО НИ Е ДАДЕН. Той е даден за всички ни, но само децата успяват да го уловят…

Това е причината човек да не преживява красотата, радостта и магията на света в който живее и който божествено се разгръща пред очите му. Единствено децата живеят в тази реалност, защото са винаги в Тук и Сега.

Ето защо Христос казва, че в Царството Божие (което е състояние на съзнание) ще влязат САМО ДЕЦАТА, защото само те живеят в мига ТУК и СЕГА и могат да възприемат Царството Божие. А то винаги е било редом с нас, във всеки един момент. Но хората вторачени в лентата на живота си, не го забелязват…

Тук ще продължа с откъс от книга:

— Ето всички вие сте живели по 16, 22, 30, 40 години. Но нима всеки от вас помни как е изживял тези години? Не, всичко на всичко са останали жалки откъси, при това свързани с емоционалните ви изблици.
— Да, — замислено отвърна Николай Андреевич, — животът така излетя, че дори не успях да забележа. В учене, на работа, какви ли не абсурдни семейни безкрайни грижи… А за себе си, за душата да помисля действително не остава никакво време, винаги изникват някакви спешни дела.
— Точно така — потвърди Сенсей. — Мислите за бъдещето, за миналото. Но всъщност живеете в мига, наречен сега.

А какво е това сега — това е безценна секунда от вашия живот, това е дар Божий, който е нужно да използвате рационално. Защото утрешният ден — това е стъпка в неизвестността. И не е изключено да се окаже вашата последна крачка в този живот, крачка към бездната, към безкрая.

А какво ви очаква там? Всеки от вас счита, че му е дадено безкрайно време на земята и затова вие не се замисляте за смъртта. Но така ли е всъщност? Всеки от вас може да умре във всяка една секунда поради каква да е причина, привидно независеща от вас, като биологическо същество, от една страна. Но от друга, вие не сте просто биологическо същество, та вие сте Човек, надарен с частичката вечност. Осъзнавайки това, вие ще разберете, че цялата ваша Съдба е във ваши ръце и че много в нея зависи от вас самите. И не само тук, но и там. Замислете се: кой сте вие, съвършен биоробот или Човек, животно или духовно същество? Кой?
— Ами навярно човек — каза Руслан.
— Да, именно, „навярно“. А какво е това нещо човек всъщност, ти замислял ли си се? Позадълбай в същността на този въпрос. Кой в теб чувства, как се движиш в пространството, кой придвижва твоите крайници? Как възникват в теб емоциите, защо възникват те? И не приписвай вината на някой друг, който те е засегнал, обидил или пък обратно, ти си му завидял, злорадствал или сплетничил. Нима в теб говори духовното начало? Потърси в себе си кристалния източник на своята Душа, и ще разбереш, че цялата тази материална действителност — коли, апартаменти, вили, положение в обществото —всичките тези материални блага, за достигането, на които изразходваш целия си съзнателен живот ще се окажат прах. Прах, който попадайки в източника моментално се превръща в нищо. А животът отминава. Животът, който можеш да използваш за своето трансформиране в безкрайния океан на Мъдростта. Какъв е всъщност смисълът на живота! Някога замислял ли си се? Висшият смисъл в живота на всеки индивид — е в опознаването на своята Душа. Всичко останало е временно, отминаващо, накратко прах и илюзия. Единственият път към познаване на Душата е чрез вътрешната Любов, чрез нравствено очистване на своите помисли и чрез абсолютната твърда увереност, че си способен да достигнеш тази цел, тоест чрез вътрешна вяра… Докато в теб искри животът, никога не е късно да се опознаеш, да откриеш в себе си своето начало, своя свят, живителният извор на Душата. Въведи ред в себе си и ще разбереш кой си всъщност.

Сенсей 1 – Изконният от Шамбала
Анастасия Нових

Print Friendly, PDF & Email

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *