Пробуди се! / Awake

  • Version
  • Download 40
  • File Size 0.00 KB
  • Create Date 15/04/2019

Животът на Йогананда е неконвенционална биография за индуския Свами, който донесе йогата и медитацията на Запада през 20-те години на миналия век. Парамаханса Йогананда е автор на духовната класика "Автобиография на един йогин", от която са продадени милиони копия по целия свят и днес продължава да е книга за търсещите, философите и йога ентусиастите.

Чрез персонализиране на собствените си търсения на просветление и споделяйки трудностите на духовния си път, Йогананда направи древните ведически учения достъпни за съвременната публика, привличайки много последователи и вдъхнови милиони, които практикуват йога днес. За мен това бе и първата книга, чрез която се докоснах до духовното, още в онези затворени времена на 80-те години. Тогава "Автобиография на един йогин" се предаваше в апокрифен вид от ръка на ръка и я четяхме заедно, в групи. Йогананда стана мой вдъхновител, пример, вдъхновение чрез пламенната му силна любов към Бога и Истината.

Филмът за Йогананда е заснет в продължение на три години в 30 страни по света, изследва света на йога, модерен и древен, източен и западен и показва защо милиони днес са обърнали вниманието си навътре към себе си в търсене на себереализация, разбирайки ограниченията на материалния свят.

Сърцевината на филма е архивният материал от живота на Йогананда (който умира през 1952 г.), но освен тях са пресъздадени интервюта, метафорични образи и развлечения, които ни отвеждат от светите поклонници в Индия към Харвардското божествено училище и най-модерните лаборатории по физика, от Центъра за наука и духовност към Университета на Пенсилвания до Чопра центъра в Карлсбад, Калифорния. Филмът създава експериментално потапяне в невидимите светове, представяйки пътуването на душата, прокарваща пътя си чрез потискането на човешкото его и заблудите на материалния свят . В крайна сметка във филма може да съзрете и историята на самото човечество: универсалната борба на всички същества да се освободят от страданието и да търсят трайно щастие.

Print Friendly, PDF & Email

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *