За децата и клекналата поза

Споделете тази статия
Здравейте!
Tези от вас, които имат деца са забелязали, че за малчуганите клекналата поза е любима. На тях им е удобно да правят всичко клекнали – да ровичкат земята, да взимат предмети, да редят кубчета, да си почиват и да наблюдават света.
Тайната е в това, че всяко дете се ражда със специални фасети за клякане в костта на ходилото и на големият пищял, които заключват ходилата и му позволяват да стои клекнало в комфорт, без да се измори. Тези фасети са един прекрасен дар, даден ни от природата! (ето повече за тези фасети http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1244546/)

Уви, ние възрастните хвърляме огромни усилия да заличим от децата знанията на милиони години еволюция, която майката Природа е заложила в гените им, карайки ги още от детските ясли да се отрекат от инстинкта си да клякат и да вършат всичко СЕДНАЛИ на столчета,

като нас големите, включително и да седят на тоалетната (правилното е клекнал). В резултат инстинкта за клякане се губи, фасетите не успяват да се доразвият и изчезват.
Това е причината в България да не виждате големи хора да разговарят помежду си или да си почиват клекнали, или пък преподаватели да клечат комфортно с децата.
Но има и „клечащи нации“, като Индия и Китай, където тези фасети на костта се запазват, защото няма кой да принуждава децата да сядат на столове. Там е нормално да видите хора да работят, почиват клекнали или дори да играят с часове табла в тази поза без да се уморят, защото те се чувстват комфортно така. На тях столове не им трябват, те използват дарът на Природата… Ако погледнете как са се хранели старите българи край ниската софра, ще видите че и в България е било така…
Аз вярвам, че е дошло времето да се доверим на децата, и да се учим от тях, защото те усещат тялото си много по-добре от нас!
Print Friendly, PDF & Email

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *