Не търсете смокини в трънаците

Споделете тази статия

На всички вече ни е ясно, че държавата е болна. Едни търсят политически решения, други искат да сменят системата на управление, трети да вкарват политиците в затвора, но истината е, че управлението на държавата е болно в самият корен. Хората протестират, искат да подкастрим само короната и клоните, т.е. да сменим системата на управление или този-онзи политик и да оправим нещата.

НО ТОВА Е НЕВЪЗМОЖНО! НИЩО НЯМА ДА ОПРАВИМ, ЗАЩОТО ОБЩЕСТВОТО НИ Е БОЛНО В САМИТЕ КОРЕНИ!

Дървото на обществото ни отдавна съхне и е разядено от червеи – огледайте се само и ще видите повсеместния разпад на морала, държавността, корупцията, лъжите, лицемерието, липсата на човечност и съзнание на всички нива… Знаете ли как се нарича тази страшна болест поразила дървото на обществото ни?

Е Г О И З Ъ М

За тази болест няма лечение, трябва да се посади нова фиданка, със здрави корени. Защо тогава да продължаваме да го крепим и чоплим, това разядено от червеи дърво? Не виждате ли, че всеки момент ще рухне и ще повлече всички ни???
Нужна е коренно различна от досегашната ценностна система, нов тип образование, нов начин на възпитание на децата. Нужни са нови приоритети – обществото да насочи усилията си към младите и техните родители.

Защото здравото общество
започва от здравото семе и корена.

А кое е здравото семе и корен в една държава? ДЕЦАТА! Днес като заговорим за промяна в системата, някой сеща ли се за децата? НЕ! Всеки иска да променя политиците, партиите, държавния апарат, да изобличава интригите им…

А нали точно в първите 7 години от живота
се залага моралът, светогледа и принципите
на една бъдещата нация.

От тези първи 7 години зависи дали детето като порасне ще отдава сили за благото на хората и Земята, или ще е егоист, ламтящ за вещи и пари, носещ само разруха около себе си…

Децата са нашето бъдеще

Днес хората недоволстват, искат свобода, по-високи пенсии, заплати, здравеопазване и прочие, но никой изглежда не осъзнава, че НЕ МОЖЕШ ДА ТЪРСИШ ДОБРИ ПЛОДОВЕ НА ПРОГНИЛО ДЪРВО. Или както бе казал един мъдър човек
„Защото няма добро дърво, което да дава лош плод, нито лошо дърво, което да дава добър плод. Понеже всяко дърво се познава по своя плод; защото не от тръни берат смокини, нито от къпина късат грозде. ” (Лука 6:43)
 
Така че, приятели, да не търсим смокини в трънаците, защото няма да намерим. ЧЕРВИВОТО ДЪРЖАВНО ДЪРВО МОЖЕ ДА РАЖДА САМО ПРОЯДЕНИ ОТ КОРУПЦИЯ ПОЛИТИЦИ – няма как да е другояче!
 
Ако НАИСТИНА, ама наистина искаме промяна, трябва да зарежем уродливото дървото на егоизма и гнилите му плодове, преди да е рухнало и погребало всички ни, и да се погрижим за фиданките на новата култура – нашите деца. В тях е бъдещето!

Начлото на промяната е образованието на децата

,Сегашната система на образование на младите е безнадеждно остаряла. Тя отразява един материалистичен бездуховен модел, който докара човечеството до ръба на най-голямата духовна криза в историята му. Образованието не може да помогне, докато не отреди подобаващо място на духовното. Преподаването на научни дисциплини, които са непромокаеми за нещата, отиващи отвъд материалното, т.е. за основните принципи на съществуването ни, не е в състояние да образова човека, и, като следствие от това, не може да бъде полезно за обществото. Нужна е радикално нова парадигма, не просто да разкрасим старите училища, да подменим черните дъски с екрани, а учебниците – с таблети.

Едно истинско училище трябва да ЗАПАЗИ и развива вътрешния свят на детето: неговoто въображение, интуиция, връзката с природата и цялата заобикаляща го вселена.

Уроците трябва да се изнесат там, където е най-привичната за човека среда: природата. Логическото мислене, математиката и др. трябва да навлязат чак към 9-10та година, когато в детето се развива логиката, а дотогава да се работи изключително върху вътрешния му свят. Защото детето се ражда в мълчание, то мълчаливо съзерцава, възприема и разбира света, далеч по-съвършено от нас. И не е нужно да го лишаваме от това.

Докато отново не станем деца и не потънем във техният безмълвен свят на простота, красота и тишина НИЕ НЯМА ДА ГИ РАЗБЕРЕМ. И неминуемо ще ги тъпчем в килийките на задушните човечарници, наречени училища, където ще растат в атмосфера на егоизъм, съревнование и съперничество.

И там ще ги насилват да виждат света през нечии други очи и ум, погребвайки естественият им свят на мечтите.
 
Но най-страшното е, ако питате мен, че създателите на учебните програми и учебниците са хора, които отдавна са умрели за детския свят. За тях мечтите и фантазиите са вятърничави и несериозни неща. Тези хора не вярват, че знанието може да дойде и отвътре, безмълвно. Тези хора не вярват, че мисълта има сила да лекува, да влияе на събития и да твори нови. Детската душа за тях нищо не им говори. Затова системата днес е такава:

детето отива в училище да му бъдe вменен вкочанен, старчески мироглед, да бъде научено от някой друг КАКВО ДА МИСЛИ, а не КАК ДА МИСЛИ.

 
Колкото и крайно и радикално да ви звучи, но днешното училище изнасилва децата. Да, кара ги, още от първи клас да захвърлят своя естествен покой, въображение и обширен светоглед, приравнявайки всичките с един аршин. Учи детето да познава цифрите, но не и собственото си тяло. Учи го да различава подлог от сказуемо, но не вредните и полезните храни…

Всичко това трябва да си отиде

Според мен, в училището на бъдещето преподавателите ще са като децата. Не вдетенени, а притежаващи всичките качества на едно дете – интуиция, фантазия, игривост, любознателност, желание непрестанно да се учи. Само такъв учител би разбрал детето и би му отдал това, от което то има нужда.

Природата ще е класната стая на детето. Там то ще учи нагледно живата математика и биология. Трудът пък ще го облагородява. Нима е толкова трудно? Ето вижте и кажете сами. Ще има занимания в които децата ще помагат на свои другарчета или животни – така се облагородява детската душа. Ще се учат на медитация и да използват силата на мисълта си за благо – молитва, медитация, съзерцание – с тези инструменти, а не с оръжие, ще постигнем мир и просперитет на Земята. Ще разкрият лечителските си дарби, така че да могат да помагат на другите. Ще се учат да разпознават лечебните треви, гъби, минерали… Ще има часове за визия, за мечтаене. Та нали всичко започва с визия…

 

Да засадим фиданките на новата култура. Да направим революция в образованието!

И най-важното – бъдете до децата си! Не оставяйте чужди хора да им вменяват ценности и морал, във времето, когато те най-много се нуждаят от вас!

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *